Κατά καιρούς έχουν υλοποιηθεί διάφορα προγράμματα, με σκοπό την αφύπνιση, την ενημέρωση, τον έλεγχο του περιβάλλοντος. Συνήθως ειναι επιδοτούμενα γιατί ποιός θα κάτσει να ασχοληθεί με την ποιότητα αέρα άρα και ζωής, χωρίς το αντίστοιχο κίνητρο.
Διαβαζουμε λοιπόν στη σελίδα για την Πλατφόρμα Έξυπνης Πόλης του Δήμου Καλαμαριάς ότι:
Ο Δήμος Καλαμαριάς υλοποιεί ένα ολοκληρωμένο καινοτόμο έργο ψηφιακών εφαρμογών και υπηρεσιών έξυπνης πόλης με σκοπό την αναβάθμιση και βελτίωση της ποιότητας ζωής των δημοτών του. Σήμερα μια έξυπνη πόλη, μπορεί να νιώθει συνεχώς και σε πραγματικό χρόνο το δικό της ρυθμό και παλμό. Ενσωματωμένοι αισθητήρες, αναλύουν και παρατηρούν μέσω δικτύων τα δεδομένα της πόλης.
και πάμε να δούμε τη σελίδα της Έξυπνης Πόλης, του Δήμου Καλαμαριάς, εδώ. Τώρα ξεκινάνε τα παράδοξα..
Μπαίνω μετά στη σελίδα της Έξυπνης πόλης και τι βλέπω;
Στο Βότση έχει 75% υγρασία (πάει για βροχή), στην Πλατεία Σκρά έχει 80% (βρέχει) και στον πεζόδρομο Καλαμαριάς έχει 0% (είτε ειναι στο διάστημα είτε δεν δουλεύει).
Δεν ξέρω πόσο μπορεί να πληρώθηκε αυτο το NotSoSmartCity και δεν θελω να ξέρω. Αυτο που ξέρω είναι ότι ειναι αντιεπιστημονικό να δημοσιεύεις λάθος δεδομένα, είναι κρίμα γιατι και απο ευρωπαικό πρόγραμμα να είναι, εμείς το πληρώσαμε και ότι αν κάτι δεν δουλεύει σωστά το κλείνεις και το πας στην αποθήκη.
Από την άλλη μεριά, ποιός θα το ελέγξει αν δουλευει σωστά; Η εταιρία που το έκανε; Προφανώς το έκανε, το παρέδωσε και ο Δήμος ανέλαβε τη διαχείρηση/συντήρηση, μάλλον ανεπιτυχώς. Γιαυτό στο AirQ Project επιμένουμε στο community driven/founded. Ο καθένας τα δικά του, για να ελέγχει και πότε-ποτε αν δουλευουν 🙂
Γιώργος Μιχαλόπουλος
Μέλος του AirQ Project